Amenzi marite pentru orele suplimentare. Serios?

De curand, Parlamentul a trimis spre promulgare catre Presedinte o lege care dispune modificarea pedepsei pentru ore suplimentare.

In prezent, Codul muncii prevede ca, constituie contraventie nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Modificarea dorita de parlamentari suna asa: constituie contraventie nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.

Aceasta nu inseamna insa ca orele suplimentare sunt sanctionate prin simplul fapt ca sunt efectuate! Codul muncii permite efectuarea de ore suplimentare, in mod legal:

a) cu acordul salariatului

b) fara acordul salariatului, in caz de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident (art. 120 alin. (2) Codul muncii)

c) si cu respectarea unui prag minim saptamanal, reglabil intr-un interval de timp (60 de zile – 4 luni – 6 luni – 12 luni – art. 114-116 Codul muncii).

Deci, daca insusi Codul muncii permite, deducem ca sanctiunea este pentru orele suplimentare efectuate nelegal.

Bun. Numai ca, in afara celor de mai sus, mai exista un caz in care orele suplimentare sunt legal efectuate. Chiar daca legislatia romana nu le prevede.

Astfel, cu ocazia incheierii (semnarii) CIM sau in urma modificarii CIM prin act aditional angajatorul si salariatul pot sa stipuleze, de comun acord, o clauza de prestare a orelor suplimentare. In acest caz salariatul, la dispozitia angajatorului, este obligat sa le presteze atunci cand are nevoie angajatorul. De ce? Simplu: deoarece si-a dat acordul la introducerea clauzei in contract.

De ce spunem aceasta? Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a stabilit ca o clauza care stabileste ca salariatul este obligat sa presteze ore suplimentare la solicitarea angajatorului reprezinta un element esential al contractului de munca si trebuie adus(a) la cunostinta salariatului in scris. Corect, asa avem si in Codul muncii. Dar, introducerea in contractul individual de munca a unei clauze speciale potrivit careia orele suplimentare trebuie prestate atunci cand angajatorul decide concretizeaza acordul de vointa al partilor (salariatului si angajatorului) in acest sens – a aratat Curtea (Cauza c-350/99, Wolfgang Large si Georg Schunemann GmbH). Mentionam aceasta speta in conditiile in care deciziile Curtii constituie izvoare ale dreptului comunitar si sunt obligatoriu de respectat.

Sunt obligatoriu de respectat chiar daca NU sunt cuprinse in legislatia unuia sau altuia din statele UE.

Asa fiind, inserarea in cuprinsul contractului individual de munca a unei clauze in alb cu privire la prestarea de ore suplimentare la cererea angajatorului este legala. Desigur, trebuie sa respectam:

a) numarul maxim de ore suplimentare prevazut de Codul muncii.

b) Compensarea orelor suplimentare cu ore libere platite in 60 de zile – 4 luni – 6 luni – 12 luni.

Simplu.

Ceea ce recomand este o discutie cu un specialist care sa te indrume sa nu gresesti. Cele de mai sus sunt teoria – si, cum stim, practica ne omoara. ITM-ul abia asteapta!

Horatiu Sasu

Crestem profitul si il aparam. Impreuna!

[Imprastie vestea daca iti place… alege usor din cele de mai jos]

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top