Ratele la creditele bancare se vor dubla în 3 luni

Ratele la creditele bancare se vor dubla în 3 luni? Sau se vor tripla?

Au început să se agite spiritele exact pentru ce era clar că se întâmplă: indicele ROBOR se află într-o ”ascensiune puternică” în ultimele săptămâni. În iunie era 0,82-0,83, acum e 1,79. Cea la 3 luni. La 6 și 12 luni e mai mare, semn că lucrurile vor sta și mai rău pentru cei care s-au aruncat la credite ”ieftine”.

Știi la ce mă refer?

Cei care, amețiti de mirajul ”creditelor ieftine”, s-au împrumutat cu dobândă de 5,5% (bună dobândă, nu?) se vor trezi câ în curând va fi de 6,45%. De ce? Simplu. Pentru că 5,5% insemna 4,75% (fixă) + ROBOR. Dar cine să mai ia aminte la așa un amănunt (că dobânda e variabilă și supusă unui echilibru precar), când se dau din nou credite cu zâmbetul pe buze?

Stați liniștiți, ROBOR la 3 luni a fost și de 15% înregistrat în ianuarie 2009. Statistic, maximul a fost de 49,8 în octombrie 2008. Deci, se poate și mai bine 🙂 Mai mult, un nivel normal ROBOR este de 7-8, nu de zero virgulă ceva. Iar la 7-8% ROBOR, creditele ”foarte bune” ajung la 4,75% + 7% = 11,75% dobândă. La ROBOR de criză (care se apropie) de 15%, calculați singuri. De ROBOR 49 nici nu vrem să auzim. S-a agitat Guvernul pentru că nu mai poate să controleze fenomenul, iar dobânzile dublate sau chiar triplate brusc vor genera panică și revoltă socială. Numai că, ce ghinion dom`le, Banca Națională nu e în subordinea Guvernului și nu îi dă socoteală acesuia. Abia o descurcă cu cursul valutar, supus unor presiuni infernale din cauza politicilor tembele și ostile ale Guvernului la adresa afacerilor mari și mici.

Care acum își scot banii din țară. Euro, nu lei.

Nu înțeleg de ce aleargă românii (persoane fizice și antreprenori) să joace alba-neagra bancară, când au de fapt au la îndemână suficiente variante de creditare fără emoții și fără dobândă din surse non-bancare.

Tags

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top