FINANȚAREA afacerii prin scăderea impozitelor. Mecanismul fiscal
În prima parte a discuției am arătat cum putem utiliza contractele pentru a finanța afacerea prin plata unor impozite mai mici.
Legal, desigur…
Dacă în prima parte am arătat matematic ce e de făcut, să vedem acum două chestiuni fiscale subtile de luat în considerare în caz de control fiscal. Și până la controlul fiscal.
Soluții privind afilierea
Discuţia noastră despre optimizarea fiscală ar putea avea o consecinţă fiscală „ascunsă”. Concret, ne referim la reconsiderarea operaţiunilor efectuate de către persoane afiliate.
Cele două firme despre care discutăm, dacă au același patron, sunt persoane afiliate. Imediat vom vedea ce înseamnă și ce e de făcut.
Conform actualului Cod fiscal, o persoană este afiliată dacă relaţia ei cu altă persoană este definită de cel puţin unul dintre următoarele cazuri:
- o persoană fizică este afiliată cu altă persoană fizică dacă acestea sunt soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv;
- o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori dacă controlează în mod efectiv persoana juridică;
- o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă cel puţin aceasta deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică;
- o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică ori dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică (mai exact, aceste prevederi stabilesc o relaţie de afiliere între două persoane juridice pentru cazul în care o persoană terţă deţine, în mod direct sau indirect, inclusiv deţinerile persoanelor sale afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua).
Cele arătate la punctele 3) și 4) sunt situațiile pe care le-am analizat în prima parte a discuției noastre.
Consecinţa? Între persoane afiliate, preţul la care se transferă bunurile corporale sau necorporale ori se prestează servicii reprezintă preţ de transfer şi este nevoie de aşa-numitul dosar al preţurilor de transfer, DAR numai dacă valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacţiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, este mai mare sau egală cu oricare din pragurile de semnificaţie, respectiv:
- 200.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 250.000 euro, în cazul tranzacţiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 350.000 euro, în cazul tranzacţiilor privind achiziţii/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculată la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Dar la aceste valori numai vorbim nici de microîntreprindere…
Iar dacă suntem sub aceste valori (vorbim de valoare totală anuală a tranzacțiilor, exclusiv TVA), apar apărări tehnice. Spre exemplu, eu interpretez legea în sensul că dosarul prețurilor de transfer ar trebui întocmit numai de contribuabilii mari, cumulte milioane de euro afaceri.
Aici apare o discuție tehnică, mult mai tehnică decât până acum. Desigur, nu e nimic ilegal în a fi persoană afiliată. Consecinţele (şi problemele) trebuie evitate în caz de control fiscal. Dar, pentru că discuția este tehnică și pentru că tranzacţiile între SRL-ul propriu (plătitor de impozit pe profit) şi alt SRL – microîntreprindere (propriu sau al soţiei) sunt privite cu suspiciune, recomandarea e să apelezi la un specialist – fie că este economist, avocat sau consultant fiscal – care, în funcţie de situaţia ta, să aducă o soluţie „personalizată”, dacă pot să spun aşa…