Cheile succesului sănătos
Spiritul este substanţa care se formează pe sine în funcţie de cerinţele tale şi trebuie să aibă un model după care să funcţioneze. O bucată de aluat este la fel de dornică să ia forma unei pâini ca şi a unor biscuiţi. Ceea ce-i cerem nu reprezintă o mare diferenţă pentru Spirit.
Frances Larimer Warner – Our Invisible Supply: Part One („Resursele noastre invizibile: Partea I“), 1907
De unde răsar nemulţumirile? E EVIDENT că din prăpastia dintre:
- ceea ce aşteptăm de la viaţă, loc de muncă, şefi, atmosferă, profit şi
- ceea ce avem real, concret, timp de 8-9-10 ore pe zi. Ne ruinăm sănătatea la lucru cu şefi şi colegi cârcotaşi. Cu termene imposibile care ne apasă pe suflet şi în week-end şi noaptea. În loc să fie armonie, găsim dezinteres, tensiune, dezbinare. Suntem apăsaţi de sarcini care îi ajută pe alţii să aibă mai multă eficienţă, performanţă şi profit, în vreme ce nouă ne aduc doar stres şi oboseală cronică, încât nu mai suntem buni de nimic când ajungem acasă.
Şi tot aşa.
E o prăpastie între ceea ce aşteptăm şi ceea ce avem.
Sufletul te poartă prin lumea în care vrei să fie, te afunzi lumea bucuriei ce-ţi face sufletul să cânte. Dar, of, ajungem din nou cu picioarele pe pământ: la stresul pentru alţii, la biroul de care ne-am săturat…
Şi atunci EVIDENŢA te pune faţă în faţă cu tine: ce te opreşte să fii ceea ce îţi place?
Grea întrebare.
Iar răspunsul nu mai e greu, e de-a dreptul o durere.
Răspunsul se numeşte „scuze”.
„Nu am timp” – decât de şuetă, TV sau Internet…
„Nu cunosc domeniul” (aici ai soluţii simple, de la a te instrui o oră pe zi până la a cere ajutor de la Înţelepciunea care a creat totul).
„Sunt prea tânăr/bătrân”.
Poţi face bani sau poţi găsi scuze, dar nu le poţi face pe ambele deodată
Richard Carlson, autorul best-seller-ului „Nu-ţi face griji, fă bani!”
Ce te împiedică?
Dar sincer. Nu cumva numai spaimele tale te împiedică să devii ceea ce poţi să devii? Iar dacă exact aşa se întâmplă, crezi că eşti în consonanţă cu Regulile Casei?
Fără pasiune nu există mai bun şi nu te poţi aştepta ca altcineva (şeful, soţul, soţia, Dumnezeu) să te împingă spre ceva mai bun şi să facă treaba în locul tău. Se întâmplă foarte rar şi din alte considerente – milă, ferirea de primejdii etc. Dar regula este să îţi cultivi pasiunea udând-o îmbelşugat cu credinţă. Numai atunci eşti pe drumul către împlinire.
De acord, nu poţi face o schimbare bruscă, nu te poţi desprinde dintr-o dată de sursa de venituri de acum. Bună-rea, e sursa ta de venituri. Alta nu ai.
Totuşi… ai o oră pentru împlinire?